Przedszkole w Psarach

Procedury bezpieczeństwa od 1 września 2020 r.

          Procedury bezpieczeństwa w trakcie epidemii COVID – 19    obowiązujące  w Przedszkolu w Psarach od 1września 2021 r.

 

opracowane na podstawie wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 25 sierpnia 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322, 374, 567, 1337)

1. Do przedszkola może uczęszczać wyłącznie dziecko zdrowe, bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.

2.  Dziecko powinno być przyprowadzane i odbierane z przedszkola przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i z przedszkola opiekunowie z dziećmi przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.

3. Przy wejściu do budynku przedszkola znajduje się informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz noszeniu maseczek. Wszystkim wchodzącym do budynku przedszkola należy umożliwić skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk.

4. Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej przedszkola, zachowując zasady:

a)   1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,

b)   dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,

c)   dystansu od pracowników przedszkola min. 1,5 m,

d)  opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych
z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, dezynfekcja rąk).

5. Ogranicza się do niezbędnego minimum przebywanie w przedszkolu osób z zewnątrz  (obowiązuje je stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, dezynfekcja rąk, tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych) i w wyznaczonych obszarach.

6. Rodzice powinni zostawić wychowawcy numery telefonów w celu uzyskania szybkiej komunikacji.

7. Jedna grupa dzieci będzie przebywać w wyznaczonej przez dyrektora, stałej sali.

8. Do grupy będą przyporządkowani ci sami opiekunowie.

9. Opiekunowie powinni regularnie przypominać dzieciom o podstawowych zasadach higieny: min. unikania dotykania oczu, nosa i ust, zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania, częstego mycia rąk wodą z mydłem zgodnie z zasadami prawidłowego postępowania.

10. Pomieszczenia przedszkola, sprzęty, pomoce, zabawki urządzenia rekreacyjne na placu zabaw będą na bieżąco dezynfekowane przez pracownika obsługi. Z sal zajęć zostaną usunięte dywany, poduszki, pluszowe zabawki, których nie można na bieżąco dezynfekować.

11. Przedszkole posiada termometr bezdotykowy  i dezynfekuje go po użyciu w danej grupie. W przypadku posiadania innych termometrów niż termometr bezdotykowy konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu.

12. Jeżeli pracownik przedszkola zaobserwuje u dziecka objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy dokonać pomiaru temperatury, odizolować dziecko w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności odebrania dziecka z przedszkola (rekomendowany własny środek transportu).

13. W czasie zagrożenia epidemiologicznego rezygnuje się higieny jamy ustnej, tj. mycia zębów przez dzieci po posiłkach.

14. Należy poinformować rodziców o tym, że dziecko nie powinno przynosić do przedszkola niepotrzebnych przedmiotów i zabawek.

15. Opiekunowie grup powinni wietrzyć sale zajęć co najmniej raz na godzinę.

16. Poszczególne grupy dzieci nie będą się ze sobą stykały. Wyjścia na plac zabaw będą organizowane w odstępach czasowych przeznaczonych na dezynfekcję urządzeń.

17. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z dziećmi oraz nauczycielami.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

1. Przy wejściu głównym znajdują się numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.

2. Należy przestrzegać zasady, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice dzieci, wchodzące
do przedszkola dezynfekowały dłonie, miały zakryte usta i nos oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania tj. szatni i przedszkolnego korytarza przed salą swojego dziecka, na parterze. Dzieci z grupy "Starszaków" (sala na I piętrze) będą odbierane przez pracownika obsługi u podstawy schodów na piętro i odprowadzane do sali na górze.

3. Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do przedszkola, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.

4. Należy przestrzegać zasady systematycznego, codziennego wykonywania prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.

5. Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.

6. W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.

7. Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.

8. Jeżeli na terenie przedszkola pracownicy używają masek lub rękawic jednorazowych, powinni je wrzucać do odpowiednich pojemników.

 

Gastronomia

  • Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
  • Korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków lub w miarę możliwości - spożywanie ich przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
  • W przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego
    i higienicznego spożycia posiłku.
  • Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,
    w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli szkoła nie posiada zmywarki, wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć..
  • Zaleca się usuniecie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki)
    z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpośrednio przez obsługę. W stołówce nie zaleca się samoobsługi. Dania i produkty powinny być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/ obsługę stołówki.

 

 Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników

1. Do pracy w przedszkolu mogą przychodzić jedynie osoby, bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.

2. Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić obszar, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów chorobowych.

3. Pracownicy przedszkola zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie           z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.

4. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych powinien on skontaktować się telefonicznie
z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną).

5. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik z infekcją dróg oddechowych, bezzwłocznie należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi
w podmiocie procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

6. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie przedszkola należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego *.

* Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://gis.gov.pl/ odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

7. Zawsze w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, aby odbyć konsultację lub uzyskać poradę.

 

Zalecenia dla pracowników

1. Należy wywiesić w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.

2. Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować aby robiły to dzieci po przyjściu do przedszkola, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, po powrocie z placu zabaw.

3. Należy dopilnować aby rodzice dezynfekowali ręce przy wejściu, osłaniali nos i usta.

4. Opiekunowie powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni, wynoszący min. 1,5 m.

5. Personel kuchenny nie powinien kontaktować się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.

6. Wychowawcy i pracownicy obsługi w razie konieczności przeprowadzenia zabiegów higienicznych u dziecka powinni używać indywidualnych środków ochrony osobistej, w które są wyposażeni tj.: rękawiczek, maseczek, fartuchów z długim rękawem.

7. Prowadzić bieżącą dezynfekcję wszystkich pomieszczeń, sprzętów, zabawek, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i pomieszczeniach spożywania posiłków.

8. Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków dezynfekcyjnych.